ca CA en EN fr FR es ES

Blog

El dia 14 de novembre és el Dia Mundial de la Diabetis i enguany es centrarà en la dona i tindrà com a lema “El nostre dret a un futur sa”.

La diabetis és una malaltia crònica que en els països industrialitzats afecta ja entre el 2 i el 5 % de la població. Les teràpies occidentals o convencionals per aquesta malaltia s'han orientat a regular la glucosa sanguínia amb una combinació de modificació de la dieta, insulina i / o agents farmacològics orals, pèrdua de pes quan escau i exercici.

La diabetis en la Medicina Tradicional Xinesa (MTX) es refereix com a Xiao-ke que significa "malbaratament i set". El terme més modern, Tang-niao-bing, significa "malaltia d'orina de sucre". La referència a la diabetis pel terme tradicional apareix en els primers textos, inclòs el primer text mèdic en la història xinesa , Huang Di Nei Jing o El Clàssic de la Medicina Interna de l'Emperador Groc (segle II a.c.).

Segons la MTX, Xiao-ke s'atribueix a tres factors principals: una dieta inadequada (que consumeix grans quantitats de dolços, aliments grassos o greixos, alcohol i begudes calentes com el cafè calent o el te), trastorns emocionals (estrès, ansietat, depressió, ) i una deficiència constitucional de l’energia Yin . En el cas d'una persona amb símptomes de la diabetis que presenta set excessiva, el diagnòstic es pot descriure com la deficiència de Yin renal juntament amb la deficiència de Yin pulmonar i la "calor interna que consumeix els líquids, provocant el malbaratament i la set"

A diferència de la medicina occidental, TCM no es preocupa per mesurar i controlar els nivells de glucosa en pacients diabètics. El tractament està individualitzat i orientat a avaluar i tractar els símptomes que componen patrons de deficiència i desarmònia.

L'acupuntura i la moxibustió tradicionalment s'han utilitzat en el tractament de la diabetis per reduir els nivells de glucosa en la sang i normalitzar la funció endocrina. Els estudis clínics i experimentals han demostrat que l'acupuntura té un efecte beneficiós en la reducció dels nivells sèrics de glucosa

La fitoteràpia ha estat part integrant de la MTX durant més de 2.000 anys. Moltes formulacions a base d'herbes s'han desenvolupat i s'utilitzen en el tractament de la diabetis. El Huang Di Nei Jing , va incloure 13 formulacions a base d'herbes que són formulades o prescrites en funció dels símptomes predominants del pacient. Per exemple, un pacient que presentés principalment amb set excessiva (deficiència de Yin pulmonar) podria rebre una sola herba, com ara radix panacis quinquefolii; o una combinació d'herbes en una formulació de patents com el yu chuan wan, que s'utilitza en general per tractar la diabetis de gravetat lleu a moderada i, en particular, per tractar la set excessiva a causa de la deficiència de Yin,

La dieta juga un paper important en el manteniment de la salut i el tractament de malalties. En el paradigma MTX, els aliments són valorats i prescrits per les seves propietats energètiques i terapèutiques en lloc de només per a la seva composició química. Es presta atenció a la quantitat, la qualitat, el mètode de preparació i el temps d'ingesta d'aliments, així com del tipus de cos, edat i vitalitat del pacient; localització geogràfica; i influències estacionals.

Atès que MTX defineix la diabetis com una malaltia caracteritzada per la deficiència de Yin i l'excés de calor intern, un exemple de prescripció alimentària seria consumir espinacs, que “ refreden ", reforcen tots els òrgans, lubriquen els intestins i promouen la micció". Altres aliments que es consideren refrigerants i beneficiosos són les verdures i grans, com api, carbassa, soja (tofu, soja), mongetes, batata / nabius, naps, tomàquet, blat de moro i mill. Els remeis de fruites, que actuen de manera terapèutica específica, inclouen poma de cranc, guaiaba, pruna, maduixa i morera. En general, es recomana que els pacients mengen una gran varietat d'aliments de temporada i eviten o minimitzen el consum de dolços i fruites. Els menjars han de ser més petits, es mengen amb més freqüència i es mengen en horaris regulars cada dia.

La pràctica habitual de  Qigong  beneficia als diabètics incrementant la sensibilitat a la insulina factor que facilita la seva absorció. El resultat és un major equilibri de la glucosa en sang permetent la disminució de la medicació. El Qigong també és efectiu en la prevenció de la diabetis tipus II, especialment en aquells grups d'alt risc de patir-la com són els que tenen sobrepès, tensió arterial elevada o amb antecedents familiars diabètics.

L’estiu és el moment de l’any on la natura està en el seu màxim esplendor, plena d’activitat i de vida. En la teoria de les 5 dinàmiques (Wu Xing), representa el foc, el màxim Yang, on l’energia té un moviment d’ascens. Com el foc, l’estiu és lluminós, calent, expansiu i radiant. És una època en què ens sentim plens de vitalitat, amb ganes de fer coses, relacionar-nos, compartir, gaudir...

La Medicina Tradicional Xinesa (MTX) relaciona l’estiu-foc amb el cor, considerat com el “governant”, ja que controla la resta d’òrgans i emocions. Impulsa la sang a través del cos i és la residència de l’esperit o Shen, entès com el conjunt del pensament, l’ànima i la consciència, i també com la totalitat de la força vital expressada a través de la personalitat.

El sistema cor està associat a:

- Budell prim, que separa el pur de l’impur -tant pel que fa als nutrients com a les emocions i pensaments.

- Pericardi, que protegeix el cor.

- San Jiao o Triple Escalfador, que no té equivalència en la anatomia occidental i té la funció purament energètica de regular la funció tèrmica del cos  i aportar energia als òrgans en les seves funcions de transport i transformació.

L’emoció relacionada amb el cor és l’alegria, encara que, com hem dit, és la seu de les 5 emocions principals: alegria, tristesa, ira, por i preocupació.

En estat de desequilibri, el cor sempre tindrà un excés de foc. Això provoca un estat de sobreexcitació i pèrdua del control de les emocions, que ens fa sentir una eufòria que ens pot fer tornar irritables, impacients, autoritaris i, inclús, violents.

En el nivell energètic, el desequilibri s’expressa en l’estancament de Qi o dispersió en totes les direccions, provocant palpitacions, taquicàrdies, nerviosisme i insomni.

Una alimentació adequada a l’època de l’any ens ajudarà a mantenir l’equilibri energètic. A l’estiu, on la fase Yang és més intensa, per tal de dispersar la calor i generar fluids al cos, es recomanen aliments frescos i que proporcionin humitat (aliments Yin): fruites i sucs, espinacs, cogombre, amanides, ordi, civada, tè verd o negre, aigua mineral... En contra del que estem acostumats, haurien d’evitar o rebaixar el consum de begudes fredes o gelats, perquè bloquegen l’energia digestiva de l’estomac.

Exercicis de QiGong com “El mico aixeca les potes” i “El mico agafa fruita” del sistema dels 5 animals (Wu Qin Xi), “Moure el cap i balancejar la cua” del sistema de les 8 Joies (Ba Duan Jin), o “Agafar un estrella i canviar la constel·lació” del sistema Yi Jin JIng, activen l’energia cardíaca i aporten equilibri emocional.

...
...

Cursos i Tallers

Properament

Estem preparant nous vídeos per facilitar-te la practica del sistema "Nei Yang Gong"

Tots el videos els pots veure en el canal de YouTube RAUL VERDAGUER