ca CA en EN fr FR es ES

¿Com podem utilitzar el Qi Gong per regular la hipertensió arterial ?

"Cada persona porta el seu propi metge dins.
Estem en el nostre millor moment quan donem al metge
que resideix dins de cada pacient l'oportunitat d'anar a treballar"

Albert Schweitzer, Doctor en Medicina.

 

L'hipertensió arterial és una malaltia crònica que es caracteritza per un increment de la pressió sanguínia en les artèries. Té taxes de mortalitat considerablement elevades en els països desenvolupats i s'estima que gairebé mil milions de persones a nivell mundial la pateixen. És una malaltia asimptomàtica, encara que es poden relacionar amb ella alguns símptomes com el mal de cap, el dolor toràcic, la fatiga, l'hemorràgia nasal, el brunzit a les orelles, els canvis en la visió i la confusió.

L'hipertensió crònica és el brou de cultiu de malalties no només cardiovasculars, sinó també cerebrovasculars i renals. L'hipertensió arterial, de manera silenciosa, produeix canvis en el flux sanguini. Molts d'aquests canvis comencen abans que es provoqui l'augment de la pressió arterial i produeixen lesions orgàniques específiques.

Els següents hàbits de vida ajuden a controlar la hipertensió:

  • Portar una dieta rica en fibres, fruita i verdura.
  • Reduir l'ingesta de greixos animals.
  • No afegir sal als àpats.
  • No beure alcohol ni cafè, no fumar.
  • Mantenir-se en el pes ideal.
  • Tenir controlat l'estrès.
  • Practicar 30 minuts de QiGong al dia no només mitiga l'estrès, sinò que també equilibra l'energia dels òrgans interns, especialment del fetge.

Segons la Medicina Tradicional Xinesa, el fetge assumeix el paper Yin d’emmagatzemar i el paper Yang de distribuir la sang. Aquest procés de regulació determina la quantitat i pressió de la sang en el cos i l’equilibri de les emocions. En general, l’origen de l'hipertensió s'associa a un excés Yang del fetge (o hiperactivitat del Qi del fetge) i a una deficiència Yin del ronyó.

A Xina s'estan realitzant nombroses investigacions clíniques sobre l'eficàcia de QiGong en el tractament de malalties cardiaques. L'estudi més extens sobre QiGong i les malalties del cor ha consistit en un seguiment de 203 pacients hipertensos majors de 20 anys (Kuang 1991). Els participants en l'estudi van ser assignats aleatòriament a un grup on només prenien medicaments, i a un altre grup on prenien medicaments a més de practicar Qigong dues vegades al dia durant 30 minuts. Mentre que el grup que únicament prenia medicaments va enregistrar un augment en la pressió arterial i el 31% va requerir un augment en la medicació, la pressió de la sang del grup de QiGong es va estabilitzar, a un 48% se’ls va reduïr la dosi de la medicació i el 30% ja no va requerir medicaments antihipertensius en absolut. A més a més, el grup de pràctica de QiGong va mostrar un augment de HDL (colesterol bo), disminució de triglicèrids i colesterol total, disminució de la incidència de lesions cardiovasculars, disminució de la viscositat de la sang i reducció de l'agregació plaquetària

Exercicis com “Despertar el Qi” i “Projectar el puny endavant” de la sèrie Shi Ba Shi, “Estirar 9 bous per la cua” de la sèrie Yi Jin Jing, “El cérvol banyega” de la sèrie Wu Qin Xi i d’altres activen l’energia hepàtica, equilibrant la seva polaritat Yin-Yang.

Hi ha nombroses formes de QiGong adequades per a l'hipertensió arterial i totes elles tenen en comú que afavoreixen un estat de relaxació en el practicant, amb una  disminució significativa de la pressió arterial. Tanmateix, al ser un exercici suau i amb moviments relaxats i tranquils, es converteix en un exercici ideal.


Cursos i Tallers

Properament

Estem preparant nous vídeos per facilitar-te la practica del sistema "Nei Yang Gong"

Tots el videos els pots veure en el canal de YouTube RAUL VERDAGUER