ca CA en EN fr FR es ES

La primavera és l’estació on l’energia yang comença a créixer, i es caracteritza pel moviment i l’expansió. Només cal fer una ullada a la natura, al despertar d’arbres i flors, per adornar-nos del canvi en el moviment energètic lligat al canvi d’estació.

La Medicina Tradicional Xinesa (MTX) considera l’ésser humà com un microcosmos dins d’un macrocosmos, d’aquesta manera els mateixos principis que determinen el flux energètic de l’energia del univers han de ser aplicables al sistema energètic humà.

Així doncs, amb l’arribada de la primavera el flux d’energia en el cos també s’enforteix i busca la seva lliure expressió.

En el nostre cos, el sistema fetge segueix aquest patró de moviment energètic caracteritzat pel creixement i l’expansió. En l’MTX considerem el fetge des d’un punt de vista que més enllà del òrgan físic. Ens referim a un conjunt d’òrgans, vísceres, teixits, emocions... que, en equilibri, segueixen un mateix patró de moviment per poder dur a terme la seva funció.

Concretament, el sistema fetge comprèn: el fetge, la vesícula biliar, els ulls i la vista, els tendons, els lligaments i els petits músculs que mouen les articulacions, els genitals externs, la bilis i les llàgrimes, i a nivell emocional la ira. El fetge assumeix la responsabilitat d’emmagatzemar i distribuir la sang, i així facilita el treball del cor i la melsa de nodrir el cos de sang i essència nutritiva.

Les possibles pertorbacions en el flux energètic que del sistema fetge poden afectar diverses parts del nostre cos en els nivells físic i emocional, i passar a altres òrgans:

“L’emperador Huang Di li preguntà al seu metge:
- Perquè ara les persones emmalalteixen més que abans?
I Qi Bo li respongué:
- Perquè la gent s’ha allunyat de la natura, desconeix les seves lleis i no respecta els seus ritmes.

Ens allunyem dels propis ritmes corporals, dels temps de dormir,
per descansar, per menjar, per gaudir, per la creativitat, per compartir”

--HuangDi Neijing , Cànon de l’Emperador Groc, 475-221 AC

 

Adaptar el nostre ritme de vida al moviment energètic existent en cada època de l’any (activitat física, alimentació, gestió de les emocions...) harmonitza el flux energètic al nostre interior, que es la base de la nostra salut.

Exercicis de Qigong com “Despertar el Qi” i “Projectar el puny endavant” de la sèrie Shi Ba Shi, “Estirar 9 bous per la cua” de la sèrie Yi Jin Jing, “El cérvol banyega” de la sèrie Wu Qin Xi i d’altres activen i harmonitzen l’energia hepàtica, i equilibren la seva polaritat Yin-Yang. En el cas concret de la dona, amb el mètode de QiGong Nu Zi Gong treballem el fetge per nodrir i equilibrar la sang i l’energia femenina, perquè la dona pugui viure amb plenitud i naturalitat totes les seves etapes, des de la menarquia a la menopausa.


Cursos i Tallers

Properament

Estem preparant nous vídeos per facilitar-te la practica del sistema "Nei Yang Gong"

Tots el videos els pots veure en el canal de YouTube RAUL VERDAGUER