ca CA en EN fr FR es ES

El dia 14 de novembre és el Dia Mundial de la Diabetis i enguany es centrarà en la dona i tindrà com a lema “El nostre dret a un futur sa”.

La diabetis és una malaltia crònica que en els països industrialitzats afecta ja entre el 2 i el 5 % de la població. Les teràpies occidentals o convencionals per aquesta malaltia s'han orientat a regular la glucosa sanguínia amb una combinació de modificació de la dieta, insulina i / o agents farmacològics orals, pèrdua de pes quan escau i exercici.

La diabetis en la Medicina Tradicional Xinesa (MTX) es refereix com a Xiao-ke que significa "malbaratament i set". El terme més modern, Tang-niao-bing, significa "malaltia d'orina de sucre". La referència a la diabetis pel terme tradicional apareix en els primers textos, inclòs el primer text mèdic en la història xinesa , Huang Di Nei Jing o El Clàssic de la Medicina Interna de l'Emperador Groc (segle II a.c.).

Segons la MTX, Xiao-ke s'atribueix a tres factors principals: una dieta inadequada (que consumeix grans quantitats de dolços, aliments grassos o greixos, alcohol i begudes calentes com el cafè calent o el te), trastorns emocionals (estrès, ansietat, depressió, ) i una deficiència constitucional de l’energia Yin . En el cas d'una persona amb símptomes de la diabetis que presenta set excessiva, el diagnòstic es pot descriure com la deficiència de Yin renal juntament amb la deficiència de Yin pulmonar i la "calor interna que consumeix els líquids, provocant el malbaratament i la set"

A diferència de la medicina occidental, TCM no es preocupa per mesurar i controlar els nivells de glucosa en pacients diabètics. El tractament està individualitzat i orientat a avaluar i tractar els símptomes que componen patrons de deficiència i desarmònia.

L'acupuntura i la moxibustió tradicionalment s'han utilitzat en el tractament de la diabetis per reduir els nivells de glucosa en la sang i normalitzar la funció endocrina. Els estudis clínics i experimentals han demostrat que l'acupuntura té un efecte beneficiós en la reducció dels nivells sèrics de glucosa

La fitoteràpia ha estat part integrant de la MTX durant més de 2.000 anys. Moltes formulacions a base d'herbes s'han desenvolupat i s'utilitzen en el tractament de la diabetis. El Huang Di Nei Jing , va incloure 13 formulacions a base d'herbes que són formulades o prescrites en funció dels símptomes predominants del pacient. Per exemple, un pacient que presentés principalment amb set excessiva (deficiència de Yin pulmonar) podria rebre una sola herba, com ara radix panacis quinquefolii; o una combinació d'herbes en una formulació de patents com el yu chuan wan, que s'utilitza en general per tractar la diabetis de gravetat lleu a moderada i, en particular, per tractar la set excessiva a causa de la deficiència de Yin,

La dieta juga un paper important en el manteniment de la salut i el tractament de malalties. En el paradigma MTX, els aliments són valorats i prescrits per les seves propietats energètiques i terapèutiques en lloc de només per a la seva composició química. Es presta atenció a la quantitat, la qualitat, el mètode de preparació i el temps d'ingesta d'aliments, així com del tipus de cos, edat i vitalitat del pacient; localització geogràfica; i influències estacionals.

Atès que MTX defineix la diabetis com una malaltia caracteritzada per la deficiència de Yin i l'excés de calor intern, un exemple de prescripció alimentària seria consumir espinacs, que “ refreden ", reforcen tots els òrgans, lubriquen els intestins i promouen la micció". Altres aliments que es consideren refrigerants i beneficiosos són les verdures i grans, com api, carbassa, soja (tofu, soja), mongetes, batata / nabius, naps, tomàquet, blat de moro i mill. Els remeis de fruites, que actuen de manera terapèutica específica, inclouen poma de cranc, guaiaba, pruna, maduixa i morera. En general, es recomana que els pacients mengen una gran varietat d'aliments de temporada i eviten o minimitzen el consum de dolços i fruites. Els menjars han de ser més petits, es mengen amb més freqüència i es mengen en horaris regulars cada dia.

La pràctica habitual de  Qigong  beneficia als diabètics incrementant la sensibilitat a la insulina factor que facilita la seva absorció. El resultat és un major equilibri de la glucosa en sang permetent la disminució de la medicació. El Qigong també és efectiu en la prevenció de la diabetis tipus II, especialment en aquells grups d'alt risc de patir-la com són els que tenen sobrepès, tensió arterial elevada o amb antecedents familiars diabètics.


Cursos i Tallers

Properament

Estem preparant nous vídeos per facilitar-te la practica del sistema "Nei Yang Gong"

Tots el videos els pots veure en el canal de YouTube RAUL VERDAGUER